Direct contact? Mail: info@missiementaal.com

HomeVerhalenInterview: 'Ik wil me niet continu vergelijken...

Interview: 'Ik wil me niet continu vergelijken met de rest van de wereld'

Interview: 'Ik wil me niet continu vergelijken met de rest van de wereld'

Teddy Houtkamp (22 jaar) groeide op in een klein dorp waar alles een gegeven leek. De jongens gingen op voetbal en de meisjes op hockey. Pas toen ze uit die omgeving kwam en nieuwe mensen ontmoette, werd haar kleine wereldje steeds groter en ontdekte Teddy wat ze leuk vindt. Zoals surfen, fotografie en koffie. Sacha Verheij gaat hierover met Teddy in gesprek. 

Hoe blijf jij mentaal gezond? 

Door de dingen te doen die ik leuk vind, daar haal ik energie uit. Zoals surfen, dat doe ik graag. Mijn vader had een surfkamp voor me geboekt en op die manier werd ik uit mijn kleine omgeving getrokken en leerde ik mensen kennen die op dezelfde manier in het leven stonden als ik. Ik ontdekte wat de wereld allemaal te bieden had. Gaandeweg met het surfen kwam ik steeds dichter bij mezelf. Hierdoor voel ik me beter.

‘Naar buiten gaan helpt me om me mentaal op te laden.’

In mijn eentje de natuur in gaan, een strandwandeling, een bos of park opzoeken, een rondje fietsen: naar buiten gaan helpt me ook me mentaal op te laden. En tijd vrij maken voor mezelf, nadenken, dingen opschrijven, kijken wat ik nou wil. Maar ook om mijn hoofd leeg te maken en mijn hoofd rust te gunnen. 

Hoe ziet een mentaal gezonde samenleving er uit?

Het start met iedereen accepteren. Iedereen is goed genoeg. Hoe dit zich moet gaan vormen, weet ik niet. We zullen ons altijd vergelijken met elkaar, dat is niet te voorkomen. Maar het allerbelangrijkste is dat iedereen elkaar gewoon accepteert zoals die is.

‘Die haat op social media zou ik weg willen toveren’

Stelling: De wereld wordt beter als we … niet doen… of juist wel gaan doen…

Dan denk ik gelijk aan social media. Er is veel negativiteit op social media. Zo veel haat, dat misgunnen van elkaar, dat moeten we aanpakken. Hoe weet ik niet. Dat zou ik weg willen toveren. We moeten die hippie-tijd terugkrijgen: die tijd hebben we nodig! Terug naar een wereld waarin geld, spullen en technologie niet zo’n hoofdrol spelen. Maar juist vrijheid en ontdekken wie je bent en wat je leuk vindt.

Hoe ga jij zelf om met Social Media? 

Af en toe heb ik momenten dat ik mijn social media uitzet en ook echt mijn telefoon moet wegleggen. Dan word ik er niet goed van. Ik denk dat iedereen dat heeft. Als je Instagram opent, je ziet alleen maar perfecte plaatjes. Het is ook logisch, iedereen doet dat. Iedereen wordt er door beïnvloed. Iedereen wil laten zien hoe perfect het leven is. Je ziet altijd onhaalbare idealen. Je wil altijd iemand anders zijn. Je bent toch jaloers, omdat je denkt dat hun leven geweldig is, terwijl iedereen een “rugzakje” heeft.  

‘Ik wil mijn eigen leven leven, ik wil me niet meer zo continu vergelijken met de rest van de wereld.’

Hoe ik ermee omga is mijn telefoon wegleggen. Lastig, want voor werk heb ik hem nodig. Ik heb een privé-account en een fotografie-account. Ik merk dat ik met mijn privé-account zit niet zo veel meer op social media zit, omdat het me niet meer zo veel meer uitmaakt. Ik wil namelijk mijn eigen leven leven, ik wil me niet meer zo continu vergelijken met de rest van de wereld.

Je werkt als fotograaf. Hoe was voor jou de stap van schoolleven naar werkleven?

Voor mij was dat een opluchting. Ik heb niet een leuke schooltijd gehad, ik paste er nooit bij. Ik was blij dat ik daar niet meer naartoe hoefde. Ik heb altijd wel werk gehad. Natuurlijk niet dat ik meteen de baan had die ik wilde. Naast mijn studie werkte ik bij CoffeeCompany, en FotoVakschool. Nog steeds ben ik er mee bezig, van studeren naar werk, van bijbaantjes naar alleen fotografie. Het gaat langzamerhand. Ik wil graag geld verdienen zodat ik meer fotografiespullen kan kopen. 

‘Toen ik gevraagd werd te werken voor een mediabedrijf, zei mijn omgeving dat ik dat moest doen.’

Ik hoor van mensen in mijn omgeving, die een kantoorbaan nemen dat die heel veel moeite hebben met hun 9-5 job. Mensen die daar toch heel erg aan moeten wennen en echt uitgeput thuiskomen. Ikzelf wil geen 9-5 job. Ik heb niet mega veel geld nodig. Mocht ik even zonder werk zitten, dan is het oké. Dan zoek ik verder, dan kom ik er wel weer. Ik heb altijd vertrouwen gehad en gehouden. 

Toen ik gevraagd werd te werken voor een mediabedrijf, zei mijn omgeving dat ik dat moest doen. Het is een goede stap om vooruit te komen, werd me verteld. Maar die baan wilde ik helemaal niet. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Vanaf de eerste dag merkte ik dat ik het helemaal niks vond. Uiteindelijk had ik beter naar mijn eigen gevoel kunnen luisteren. Maar ik heb er wel van geleerd, ik heb er 9 maanden gezeten. Ik heb wel dat werk-leven ervaren. Daardoor weet ik ook wat ik zeker niet wil doen en meer wat ik wel wil doen. 

‘Ik moet meer om hulp vragen. Omdat mensen niet zien dat ik pieker, zien ze minder snel dat ik ook weleens hulp nodig heb.’

Hoe houd jij dat vertrouwen in de keuzes die je maakt?

Ik heb duidelijk voor ogen wat ik leuk vind en ik doe wat ik leuk vind. Als je doet wat je leuk vindt, dan ben je mentaal veel gelukkiger, zit je beter in je vel en kan je meer aan. Natuurlijk pieker ik weleens, maar ik laat dat niet aan de buitenwereld zien. Het kan een goede eigenschap zijn, maar ook een slechte. Ik vraag nooit om hulp. Sinds kort loop ik bij een psycholoog, die helpt mij hiermee. Ik moet meer om hulp vragen. Omdat mensen niet zien dat ik pieker, dan zien mensen minder snel dat ik ook weleens hulp nodig heb.

Ik ben heel gelukkig. Ik doe wat ik leuk vind, maar bijvoorbeeld met mijn fotografie ben ik nog niet waar ik wil zijn. Als ik al was waar ik wil zijn in mijn leven, dan heb ik nergens om naartoe te werken. Ik moet iets hebben om naartoe te leven en te werken. Ik heb altijd wel doelen gehad. Met alles heb ik een doel, dat vind ik leuk. Het moet wel een beetje spannend blijven. 

Ondanks dat je een duidelijk doel voor de toekomst hebt, ben je toch gelukkig in het heden?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot mijn twintigste wel veel bezig was met de toekomst en niet blij was dat ik “daar” nog niet was. Op mijn twaalfde begon ik met fotografie en zei ik tegen mezelf dat ik op mijn 21e er moet zijn. Toen was ik 20 en dacht ik “Oh nee, dat is al over een jaar!”. Ik verhuisde naar Den Haag, daar is alles omgeslagen. Ik realiseerde me dat ik er nog niet hoef te zijn. Als je maar doet wat je gelukkig maakt, dan komt het allemaal goed. Toen besefte ik dat ik lekker moet leven, het moet aan kijken. Als je maar wat geld verdient, dat is prima. Dus ik ben er sinds twee jaar wat losser in. 

Natuurlijk zullen er altijd dagen tussen zitten dat het minder gaat. Over het algemeen heb ik dat niet. Ik geniet van mijn leven hoe het nu is. Dan is het denk ik ook veel makkelijker is om dingen los te laten. Als je al in een negatieve spiraal zit, dan is het heel makkelijk negatief te denken.

‘Op een gegeven moment moet je aan jezelf denken, jezelf gelukkig maken.’

Als ik kijk naar mijn vader, hij zit al jarenlang in dezelfde baan. Het is een baan waar hij lekker geld mee verdient en bang is om los te laten. Dat is zo zonde. Je werk beïnvloedt zo erg je leven en hoe je bent. Op een gegeven moment moet je aan jezelf denken, jezelf gelukkig maken. Als je dat op jonge leeftijd doet, dan kan je dat makkelijker loslaten. Je kan altijd geld verdienen, je neemt een bijbaantje of je hebt ouders die je steunen.

Maar als je de leeftijd van mijn vader hebt, dan is het veel moeilijker om dat los te laten. Als je jong begint met het ontdekken wat je leuk vindt, dan is het een stuk makkelijker. Lekker doen, je hart volgen, luisteren naar je gevoel, niet naar je omgeving. 

Dit betekent niet dat ik niet hard werk. Deze week werk ik zes dagen in de week. Het is dus niet dat ik zeg: ga niet meer werken. Ontdekken wat voor werk bij je past en daarnaast werk blijven doen om het mogelijk te maken. Je moet een evenwicht daarin vinden. 

‘Zolang je doet wat je leuk vindt, ben je mentaal veel gelukkiger en zit je beter in je vel!’

Heb je een tip die je wil meegeven aan jongeren?

Mensen meegeven dat je écht moet doen wat je leuk vindt. Daar achter aan moet gaan. Niet moet nadenken over ‘later’. Niet in eerste instantie aan geld denken. Ik heb op veel Open Dagen op de FotoVakSchool gewerkt. Ik kreeg veel vragen van ouders als ‘Verdien je er wel geld mee?’ Maar als je het écht leuk vindt en vertrouwen hebt dan ben je mentaal veel gelukkiger en zit je beter in je vel!


Meer over Teddy Houtkamp 
Nederlandse Fotovakschool | Fotograaf & barista

Teddy op Instagram
Website Teddy's fotografie