Direct contact? Mail: info@missiementaal.com

HomeNieuws&KennisOnderzoek: Helft jonge dokters overweegt weleen...

Onderzoek: Helft jonge dokters overweegt weleens te stoppen

Onderzoek: Helft jonge dokters overweegt weleens te stoppen

De helft van de jonge artsen heeft wel eens overwogen het doktersvak te verlaten. Werkdruk, arbeidstijden en ‘onaangename zorgcultuur’ worden genoemd als belangrijkste redenen. Dit toont onderzoek aan onder jonge dokters in Nederland, uitgevoerd door de stichting De Jonge Dokter en onderzoeksbureau Sardes. 

De artsen gaven aan regelmatig snel en onder tijdsdruk te moeten werken. Dit gaat soms ten koste van de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Als er weinig zorgpersoneel voorhanden is, worden incidenteel veiligheidsvoorschriften genegeerd. De jonge dokters werken gemiddeld negen uur per week over, maar slechts een vijfde hiervan krijgt daarvoor betaald, en maar 10 procent krijgt compensatie in de vorm van vrije dagen.

De jonge dokters ervaren hun werk regelmatig als uitputtend en emotioneel belastend. Zo zocht zeker een op de zeven jonge dokters weleens psychologische hulp vanwege het werk. Toch vindt het merendeel van de jonge dokters het werk inspirerend. Deze bevlogenheid lijkt te beschermen tegen uitval en uitstroom. Wel vindt 80 procent dat verandering van de huidige zorgstructuur noodzakelijk is en legt daarbij nadruk op vermindering van werkdruk, prestatiedruk en hiërarchie.

Het onderzoek, gericht op werkplezier en werkstress onder jonge dokters, telde bijna 1000 deelnemers. De meeste mensen die meededen werken als arts-assistent, of zijn in opleiding tot specialist, zijn promovendus of coassistent.

Meer weten?

Lees het rapport 'Hoe zit jij in je vel?'
Lees het volledige persbericht.
Bezoek de communitysite De Jonge Dokter