Direct contact? Mail: info@missiementaal.com

HomeNieuws&KennisManifest en alliantie voor mentaal gezonde gene...

Manifest en alliantie voor mentaal gezonde generatie

Manifest en alliantie voor mentaal gezonde generatie

Om psychisch leed van jongeren een halt toe te roepen en ze te helpen mentaal gezond te zijn, starten MIND en de Hersenstichting de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. Als eerste wapenfeit overhandigt de Alliantie op 17 november, mede namens Nederlandse jongeren, een manifest aan de Tweede Kamer waarin het de politiek oproept om tot een Preventieakkoord Mentale Gezondheid te komen. Een manifest dat wij als MissieMentaal onderschrijven. 

Maar liefst 1 op de 7 Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die doorgaans gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. 1 op de 12 jongeren geeft aan dat ze door hun psychische klachten worden beperkt in hun dagelijks leven. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat in opdracht van twintig gezondheidsfondsen is uitgevoerd. 

De nieuwe Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie zet zich in voor de mentaal gezondste jeugd ter wereld in 2040 en een mentaal gezonde samenleving:

  • waarin jongeren met hun omgeving open kunnen spreken over mentale gezondheid,
  • waarin jongeren minder prestatiedruk vanuit de omgeving ervaren,
  • waarin jongeren weerbaar zijn,
  • en waarin jongeren - indien nodig - de best passende ondersteuning of zorg ontvangen.

Manifest

In het manifest pleit de alliantie voor aandacht voor sociaal-emotionele vaardigheden in het onderwijs, voor activiteiten om het stigma rond psychische problemen te doorbreken en voor verankering van mentale gezondheid in een Preventieakkoord Mentale Gezondheid. Ook roept het manifest op samen te werken en bij te dragen aan een open samenleving met minder prestatiedruk.
MissieMentaal steunt deze oproep en De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie, we delen kennis, content en zorgen waar mogelijk voor verbinding en samenwerking. Bekijk het volledige manifest.

Alliantie onderdeel van de Gezonde Generatie

De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie werkt samen met Trimbos-instituut en UNICEF Nederland en is onderdeel van de brede samenwerking van twintig gezondheidsfondsen. 

Meer weten?

Zie wijzijnmind.nl en hersenstichting.nl voor het persbericht en meer informatie over de alliantie.